Живанши крои дрехи от небето
Published on 13.03.2018


Напусна ни световноизвестният моден дизайнер Юбер дьо Живанши. Прочутият французин е издъхнал от естествена смърт в съня си на 91-годишна възраст в резиденцията си край Париж на 10 март. Тъжната новина съобщи партньорът му – бившият дизайнер Филипе Венет, от името на модната къща „Живанши“, основана през 1952 година. „С огромна мъка Ви информирам, че Юбер дьо Живанши почина. Племенниците на дизайнера споделят скръбта на Венет“, гласи заявлението.

Юбер дьо Живанши остави трайна следа в света на модата и скрои нови висоти в индустрията още през 50-те години на миналия век. Негово дело е прочутата малка черна рокля, която и до днес е еталон за задължително попълнение в гардероба на всяка една жена. Безсъмнено траен отпечатък модният гуру ще остави след себе си и с работата си с холивудската икона Одри Хепбърн. В средата на 20-и век той е вдъхновен от красотата на звездата от „Закуска в Тифани“ и създава редица дрехи за нея.

Двамата остават близки приятели в продължение на 40 години и до края на живота си тя не пропуска да се разходи в негов тоалет на всяко едно бляскаво събитие. Той е главен виновник за много от костюмите й и във филми като „Как да откраднеш милион“. Благодарение на нея пък името на Живанши става асоциация на елегантност и добър вкус, а малката черна рокля се превръща в запазената му марка. Пак за Одри Хепбърн Живанши създава и първия си парфюм - L’Interdit. Той е представен през 1957 година и с него започва бумът на компанията по отношение на козметиката.

По-късно муза на родения в град Бове през 1927 година дизайнер става и първата дама на САЩ Жаклин Кенеди. Дори за погребението на съпруга си Джон Кенеди Жаки избира рокля Юбер дьо Живанши, за която се говори дълго след това. Негови дизайни са сред нй-предпочитаните и от арикстократичните семейства във Великобритания и Китай.

Източник: Monitor
Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Всички права запазени.
Защита на данни