Талайндския дизайнер превръща политическия боклук в моден аксесоар
Published on 12.04.2019Тайландският дизайнер Панупонг Чансопа вижда бизнес възможност в милионите винилови постери, чиято съдба е неизменно да се превърнат в боклук веднага щом парламентарните избори в страната приключат. Затова той се заема да използва материала и го превръща в интересни пазарски чанти с послание, разказва "Ройтерс".

Повечето му дизайни включват изрязаното лице на популярни политици или пък хващащи окото слогани от кампаниите им, изрязани от постерите и зашити заедно от шивачка.

Дизайнерът показва част от моделите си в дома си в Банкок
© Soe Zeya Tun

Дизайнерът показва част от моделите си в дома си в Банкок

28-годишният дизайнер смята, че това, което прави, има не само влияние върху околната среда, но и върху политическото осъзнаване на хората след петгодишния период на военно управление.

"Хунтата взе властта и заглуши хората, но сега хората искат да говорят и да изразяват себе си", допълва той.

Все още не е ясно коя партия ще сформира правителство след изборите от 24 март - първите от военния преврат през 2014 г. Финалните резултати може да не станат ясни със седмици.

Панупонг Чансопа демонстрира как се носят част от моделите му
© Soe Zeya Tun

Панупонг Чансопа демонстрира как се носят част от моделите му

Панупонг е събрал около 400 постера в Банкок, предимно такива на ориентираната към младежта партия "Бъдеще напред", чийто лидер Танаторн Джуангрунгруангкит е сред най-популярните му модели.

В дома на негов приятел, който служи като производствена фабрика, Панупонг развива разкъсан от климатичните условия постер на пода, измива го с гъба и сапунена вода, след което го закача да изсъхне.

Финалният продукт е правоъгълна, вертикална пазарска чанта в ярки цветове, с дръжки, така че да бъде носена на ръка или рамо. Тъй като материалът е винил, тя е и водоустойчива и изключително издръжлива.

Чантите се продават на цени от около 23.60 долара всяка и ще бъдат достъпни до изчерпане на количествата, казва Панупонг.

Той смята още, че неговата модна марка "Файтай" (Faithai), вдъхновена от швейцарския бранд, който произвежда чанти от използвани покривала за камиони, може да стимулира политическия дебат без дълбокото разделение от близкото минало.

"В миналото... политиката и политическите партии бяха смятани за ирелевантни, ако не и опасни и свързани с риск, ако се обвържеш с тях, казва той и допълва: Сега обаче искам политиката да се превърне в нещо, към което всеки може да се отнесе. Без нуждата да бяга от нея, без да е необходимо да се страхува да говори за нея."Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни