Преди Великден и Гергьовден: Засилени проверки по магазините за агнешко месо
Published on 19.04.2019


Засилени проверки на агнешко месо се извършват в лабораториите към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Преди Великденските празници и Гергьовден много хора носят проби, за да изследват месото, което са закупили от частни ферми. Така те могат да бъдат сигурни, че месото, което ще консумират не е заразено и не крие рискове.

Благоевград Горно Краище, Белица

Експерти съветват да не се купува агнешко месо директно от животински ферми или такова, което не е минало през лицензирани кланици. Всеки, който иска, може да занесе в Агенцията по безопасност на храните в Благоевград проби и да провери дали месото, което е купил е безопасно за консумация.
Д-р Дафинка Иванова - Агенция по безопасност на храните: Предимно за салмонела се изследва месото, когато един клиент си го изследва. Но по принцип това месо крие голям риск, от ферма закупено, защото не само сламонела, възможно е да има и бруцелоза. А бруцелозата проточа безсимптомно главно при овцете и козите.Д-р Георги Томов, Агенция по безопасност на храните: Ако закупуват директно от ферми, ветеринарният лекар, който контролира съответната ферма дава гаранция, че животното е здраво, ваксинирано и не е носител на зараза и болест. Насочва се към лицензирана кланица.
Експертите съветват още клиентите да четат внимателно етикетите на месото, което се продава в търговската мрежа, а по различния цвят на печата върху него могат да разпознаят произхода му.
Д-р Георги Томов, Агенция по безопасност на храните: Когато е българско печатът е син, това се въведе тази година с цел потребителят да може и от печата да познае какво месо - дали българско или вносно. Вносното месо е с червен цвят на печата. Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните преди празницитеЗапочнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните преди празниците
Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните в цялата страна преди предстоящите празници - Великден и Гергьовден. Инспекторите следят за...

Животновъди от село Горно Краище казват, че все по-малко се търси месо директно от фермите. А заради липсата на пазар масово хората в района се отказват да гледат овце. Джемал Аяйн гледа около 100 овце, казва, че търсенето на агнета дори преди Великден и Гергьовден е много слабо.
Джемал Аяйн: Търси се, но минималното, всеки търси внос. В България всеки гледа цената да му е по-малка, не го интересува качеството, а количеството. Качествата при нас не се ценят.Ибрахим Орхан: Не може да се внасят от Румъния от други места, тука нашите хора ги подценяват, внасят на по-евтина цена и увисват. Тука всичко е естествено, натурално и подбиват цените.Джемал Аяйн: Тука идват такива сигурни клиенти, които знаят, при нас и да идват, ние не храним с ГМО, тука всичко е горе-долу естествено...
Във фермите в Горно Краище цената на килограм агнешко месо е между 4-5 лв. А литър овче мляко се изкупува от мандрите за 1 лв. Животновъдите казват, че с тези цени трудно успяват да покрият разходите си, затова много от тях се отказват.
Бекир Бекир, кмет на село горно Краище: Основно земеделието вече почти се избягва, не се дават субсидии, никой не мисли за сиромашията и земеделската работа.
Преди няколко години в селото е имало повече от 10 овцеферми, сега са останали само три.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни