Нова мода: Копачи на криптовалути крадат ток от трафопостове
Published on 18.07.2019


Нов вид кражби на електроенергия – от мобилни копачи на криптовалути, незаконно свързващи се директно към трафопостове, е разкрило електроразпределителното дружество на ЕВН, обяви Гочо Чемширов, зам.-председател на "Електроразпределение Юг", което е част от групата на ЕВН, пред журналисти в четвъртък. "Модата" очевидно идва от Западна Европа, австрийската компания ЕВН се е сблъсквала с такива случаи в родината си, а разговори с останалите български електроразпределителни дружества установили, че подобни инциденти са констатирани и от ЧЕЗ, обясни Чемширов.

От началото на юни ЕВН е констатирала три такива случаи в района на град Стамболийски.

Първият бил случайно установен. Жители на малкото село Йоаким Груево се оплакали, че нямат ток и дошлите на място късно вечерта техници установили авария в един от трафопостовете. Забелязали различни разединители и ги изолирали. Н аследващия ден по светло вече бил открит кабел, който бил положен в изкоп извън трафопоста и водел до близките изоставени постройки на бившото ТКЗС. В помещението обаче не било открито нищо и според Чемширов копачите на криптовалута се се изнесли от там още през нощта, когато останали без ток и се усетили, че може да бъдат разкрити.

Вторият път, при обход на мрежата в село Марково, техници чули силен шум от фургон в близост до трафопост. Те установили, че е незаконно присъединен към обекта на ЕВН и извикали полиция, тъй като фургонът бил оборудван със СОТ. Полицаите написали протокол, но не иззели фургона, а на следващия ден вече него го нямало. Установено било, че возилото е било разположено върху частен имот и твърденията били, че той се ползвал под наем и така се плащала сметката за ток, но от ЕВН заявяват, че въпросният терен въобще няма електрозахранване, а фургонът е ползвал ток директно от трафопоста.

"Чакаме полицията да установи собственика на имота, за да му предявим сметка за ток, изчислена по правилата на енергийният регулатор за потребление за шест месеца назад", каза Чемширов.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни