Във Фед се поражда дебатът кога да приключи политиката за намаление на лихвите
Published on 09.10.2019


Ръководството на Федералния резерв официално е започнало да обсъжда докъде трябва да се простира кампанията на централната банка за намаляване на лихвените проценти, въпреки че банкерите вече се споразумяха да облекчават политиката си при наличие на риск за икономиката на САЩ.

В протокола от срещата на Федералната комисия по отворените пазари на 17-18 септември се посочва, че е установено увеличаване на риска от влошаване на икономическите прогнози. Това важи най-вече за факторите, произтичащи от търговската политика и условията в чужбина, се казва в текста, цитиран от Bloomberg.

Обсъждайки бъдещите политики, някои от членовете на комисията предлагат изявлението й след двудневната среща да отразява ограниченията на политиката за облекчаване на лихвите – която гуверньорът Джером Пауъл определи през юли като „корекция в средата на цикъла“.Още по тематаФед - между обърнатата крива и бъдещата кризаТретият мандат на Федералния резерв, който често се забравя

Някои от банкерите са предложили изявлението да дава повече яснота за това кога цикълът на коригиране в лихвените нива ще приключи.

Протоколът също така показва, че на някои членове не им допада разликата между пазарните очаквания за облекчаване на политиката и прогнозите за подходящи действия.

По време на срещата си през септември Фед понижи с четвърт процентен пункт основния лихвен процент за втори път тази година. Пауъл тогава посочи, че мярката дава гаранции срещу рисковете, заплашващи икономическите прогнози.

Според публикуваните след срещата данни петима от членовете на комисията смятат намаляването на лихвите за грешка, петима са съгласни със свиването, като го намират за достатъчно за годината, а седмина биха предпочели ново облекчаване на политиката до декември.

Протоколът също така отрази запазените притеснения за забавянето на глобалния икономически растеж и несигурността около търговските спорове на администрацията във Вашингтон. Банкерите показват нарастващите си притеснения, свързани с подобни рискове, както и с геополитически заплахи. Според тях несигурността, водеща от тези фактори, ще продължи да се отразява на разходите за инвестиции на бизнеса.

Банкерите също така са се обединили около заключението, че потребителските разходи нарастват със силен темп, като отделяните от домакинствата средства по всяка вероятност ще запазят нивото си. Някои от тях дори посочват, че имотният сектор започва да се възстановява с намаляването на лихвите по ипотеките.

В изказване от вторник гуверньорът на Фед Джером Пауъл не даде категоричен знак за ново намаление на лихвите. Той описа прогнозата за икономиката на САЩ като „благоприятна“, но заплашена от рискове относно търговията и забавянето на глобалния растеж.

„Следващата среща на Федералната комисия по отворените пазари е след няколко седмици и ние внимателно ще наблюдаваме пристигащата информация“, заяви той в изказване от Денвър. „Ще действаме възможно най-уместно, за да подкрепим продължаващия растеж, силния пазар на труда и придвижването на инфлацията към нашата съразмерна цел от 2%“, допълни той.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни