Проверяват рибата по пазари и магазини преди Никулден
Published on 02.12.2019


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна, съобщиха от агенцията по храните. Проверките са заради Никулден, когато има интензивно предлагане и търсене на храни за празника. Те се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

Инспекторите ще проверяват документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите и оборудването. Експертите ще следят за продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

От БАБХ дават съвети на потребителите как да изберат прясна риба. Върху повърхността й трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни