Прокуратурата иска БАБХ да проверява магазини за храни и ресторанти
Published on 31.03.2020

Върховната административна прокуратура(ВАП) изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.
Причината е въведеното на 13 март 2020 г. извънредно положение на територията на Република България във връзка с разпространението на коронавируса. 
След получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес, прокурор от ВАП препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение. Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.
ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни