Нискотарифните авиокомпании притискат летищата за отстъпки от таксите
Published on 31.05.2020


Европейските нискотарифни авиокомпании притискат летищата да намалят таксите в замяна на възобновяване на полетите, предава Ройтерс.

Икономическата блокада заради коронавируса COVID-19 засилва конкуренцията между нискотарифните и традиционните превозвачи на фона на усилията им да понижат разходите си и да спечелят възможно най-голям дял от бизнеса след пандемията, коментира информационната агенция.

Според писма, с които Ройтерс разполага, Wizz Air, Ryanair и easyJet искат дългосрочни отстъпки от таксите на летищата. Ако го постигнат, компаниите ще спечелят по-голям дял от предстоящото възстановяване на трафика.

Wizz Air, в своето искане, което е изпратила на летищата миналия месец, заявява, че е готова да разшири бизнеса си, като подчертава „значителни промени в мрежовата стратегия, водещи до пренасочване на капацитет между летищата“.

Още по тематаНовото летище в Берлин е готово за откриване точно когато никой не иска да летиФранция ще подкрепи автоиндустрията, но с условие за намаляване на емисиите
Междувременно компанията обяви днес, че разкрива нова база в Ларнака, Кипър. Това е 28-та база на превозвача, в която той ще базира 2 свои самолета Airbus A320 от юли т.г. Компанията стартира и 10 нови маршрута от Ларнака до 6 държави също от юли.

Бумът на пътуванията на ниски цени стимулира европейското регионално развитие за две десетилетия, тъй като бюджетните превозвачи се фокусират върху вторичните летища, много от които са собственост на местните администрации.

Докато се опитват да поставят ултиматуми на летищата, нискотарифните превозвачи атакуват и държавните спасителни програми за редовни авиокомпании. Ryanair обеща тази седмица да оспори помощта за Lufthansa.

Властта им над летищата е сред ключовите предимства, които бюджетните авиокомпании притежават срещу традиционните конкуренти, заедно с по-голямата гъвкавост за съкращаване на работни места и разходи при възстановяване, основано на отстъпки.

Икономическата криза ще доведе до "преминаване от високотарифни превозвачи към нискотарифни", прогнозира главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади в интервю този месец. Той допълни, че унгарският превозвач ще преговаря с всяко отделно летище, за да постигне по-добри сделки.

Според него „летищата отчаяно ще искат да запълнят капацитета“.

Предварителните изисквания на Ryanair отиват по-далеч от тези на конкурентите. Ryanair Group ще даде приоритет на онези летища, които са съгласни да се откажат от таксите, които компанията плаща, до октомври, както и да намалят рязко таксите за период от една година след това.

Ирландската група активно преследва  големи отстъпки, каза и главният и изпълнителен директор Майкъл О’Лиъри на инвеститорите миналата седмица. Според него това са основните спестявания, които компанията може да направи.

EasyJet е поискала от летищата в 20-минутни Skype сесии, проведени наскоро, да се обсъдят възможностите за подкрепа на авиокомпанията за рестартиране на операциите, но не е дала конкретни предложения. Компанията е подчертала, че предложенията ще окажат влияние върху „това как ще разгърнем капацитета“.

Предложенията трябва да покриват всички такси и да включват „краткосрочни стимули за рестартиране“ и взаимни отстъпки, „маркетингови средства за онлайн медиите на easyJet“ и допълнителна „подкрепа на местната власт и туристически бордове“.Още по тематаLufthansa отложи одобрението на спасителната помощ

EasyJet не може да коментира конкретни дискусии, заяви говорител на компанията в четвъртък. „Работим съвместно с всички летища за договаряне на такси, които позволяват развитие на трафика, който иначе няма да се осъществи“, казва компанията.

Летищата, останали безлюдни заради пандемията, имат по-малка гъвкавост на капиталовите разходи в сравнение с авиокомпаниите, което заплашва много от тях с несъстоятелност, освен ако летният трафик не се увеличи.

Оливие Янковец, който оглавява индустриалната група ACI Europe, заявява, че нискотарифните превозвачи се ангажират с готовността на „отчаяните“ летища да се откажат от таксите само за да привличат пътници и да печелят пари от търговия. „Авиокомпаниите на практика провеждат конкурси за красота между летищата“, допълва той. Писмата, като това на Ryanair, "показват невероятното господство, което нискотарифните авиокомпании могат да упражняват над летищата днес в резултат на тази криза", казва още той.

Анализатори смятат, че нискотарифните превозвачи ще получат по-добри сделки, защото са тези, които ще осигурят растеж, тъй като вътрешноевропейският трафик ще се възстанови първи и по-бързо от мрежовите оператори на дълги разстояния.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни