Най-големият собственик на молове във Великобритания изпадна в несъстоятелност
Published on 29.06.2020


Собственикът на британските търговски центрове Intu изпадна в несъстоятелност и се превърна в поредната жертва на коронавирусната пандемия, която изпитва сериозни проблеми заради затрудненията в сектора на търговията на дребно в страната, съобщава Financial Times.

Компанията, сред чиито молове са Trafford Centre в Манчестър и Lakeside в Есекс, потърси глътка въздух за дълговете към кредиторите си, но съобщи в комюнике, че „при тези условия са постигнати недостатъчни договорки и споразумения“.

KPMG е наета да наблюдава процеса по несъстоятелност.

Intu, която има 14 изцяло притежавани търговски центъра и три съвместни дружества, е най-големият собственик на молове във Великобритания. Освен 3000-те ѝ преки служители около 100 хил. души работят за търговските обекти в моловете. Търговските ѝ центрове са притежавани от отделно опериращи компании и ще продължат да работят, съобщи Intu.

Компанията преживя трудно десетилетие с рязък спад на цената на акциите й, отразяващ по-широката промяна в търговията на дребно. Пазарната й капитализация достигна връх от 4,9 млрд. паунда (5,3 млрд. евро) в началото на 2015 г., но след това намаля, тъй като традиционните магазини отстъпиха терен на онлайн търговци като Amazon.

Трудната среда за търговията на дребно и огромното дългово бреме се съчетаха с пандемията.

Преди време KPMG предупреди кредиторите, че ще трябва да платят 12 млн. паунда, за да запазят отворени търговските центрове на Intu. Редица участници в разговорите очакват цената да е значително по-голяма.

По време на процеса трябва да се реши дали да се назначат нови асет мениджъри, да се запазят досегашните условия по кредитите или да се разпродадат изцяло молове, което би било неблагоприятна перспектива на пазар, който изпитва затруднения заради последиците от коронавируса.

Повечето големи инвеститори в имоти вече са изключили възможността да придобият търговските центрове, съобщи близък до Intu източник, който е участвал във важните разговори. „Няма много хора, които търсят да придобият търговски центрове в момента“, допълни той.Още по тематаБританските търговци на дребно са платили под 15% от дължимите наемиКолко изложени на риск са британските кредитори заради бизнес имотите?Британски собственици на молове трябва да получат наеми за 3,1 млрд. долара днес

Intu поиска от кредиторите срок от 15 месеца, за да сложи ред в къщата си. Но канадският пенсионен фонд CPPIB, един от важните кредитори, който отпусна 250 млн. паунда за Trafford Center през 2017 г., е бил сред отказалите да подкрепят сроковете, съобщи запознат източник.

Заради оскъдния брой купувачи активите на Intu може да бъде продадени на пожар, предупреждава Майк Прю, анализатор в компанията Jefferies.

Продажби на занижени цени може да засегнат стойностите в целия сектор с потенциално сериозни последици за конкурентите на Intu, които вече са подложени на натиск да преструктурират наемни договори с наемателите. Оценките на търговските центрове може да намалеят наполовина, допълва Прю.

Проблемите на Intu са поредното доказателство за нанесените щети от коронавируса върху сектор, който вече изпитваше затруднения заради пренасочването на клиентите към електронната търговия. Заради блокадата през май събраните наеми от собствениците на търговски обекти намаляха рязко, сривайки приходите им.

Миналата сряда, когато британските търговци на дребно трябваше да платят наемите си за трите месеца до 29 септември, бяха събрани само 14% от дължимите 2,5 млрд. паунда, сочат данни на компанията Re-Leased. Рязкото намаляване на наемите беше „последната капка, която преля чашата“, отбелязва Прю.

Intu натрупа дълг за над 4,5 млрд. паунда, а стойността на портфейла й от активи намаля с 22% през 2019 . до 6,6 млрд. паунда. Компанията регистрира загуба от 2 млрд. паунда миналата година.

В същото време най-голямата компания в света за управление на алтернативни активи Blackstone е пропуснала плащане по заем от 274 млн. долара за хотели, с което се присъедини към редиците на водещи инвеститори в недвижими имоти, забавящи плащания по дълг заради коронавирусната криза, пише Financial Times.

Кредитът е отпуснат за четири хотела в Чикаго, Филаделфия, Бостън и Сан Франциско, които американската компания придоби през 2016 г. от Club Quarters, мрежа от хотели, която продължава да оперира имотите.

Канадската група за инвестиции в имоти Brookfield, която е сред най-големите собственици на американски търговски центрове, също пропусна плащания по ипотечни кредити и поиска отсрочка от кредиторите си.Покажи всички


Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни