Все повече празни магазини, по-ниски наеми и ръст на онлайн търговията
Published on 10.08.2020


Броят на празните магазини по търговските улици и в моловете плавно се увеличава през първото полугодие на годината. Това е очакван ефект следствие на коронакризата и затварянето на редица обекти за около два месеца.

След края на извънредното положение 6% от всички модерни търговски площи у нас остават временно затворени. Сред най-често срещаните причини за това са преговори с наемодателя, набиране на служители, недостатъчно налична стока, поради нарушена верига на доставките.

Предоговарянето и намалението на наемите, както и увеличените онлайн продажби не успяват да компенсират свитото потребление към момента. През май оборотът в търговията бележи рекорден спад с над една пета на годишна база, сочат данните на НСИ. Това е най-голямото понижение на този показател от 2001 г. насам. Ниските обороти държат под натиск наемните цени.

Ефектът засега е по-ниски наеми и повече празни търговски площи. Тенденцията на пазара ще зависи от развитието на пандемията от коронавирус.

Това показват проучванията на пазара на търговски площи у нас на двете големи консултантски компании "Колиърс" (Colliers International) и "Кушман и Уейкфилд Фортън" (Cushman & Wakefield Forton).Покажи всички
В момента няма актуални промоции! Опитайте отново утре!

Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни