Епичен нощен живот, процъфтяваща кафе култура, ресторанти с „Мишлен“ звезди, трансформирани индустриални квартали с осъзнато отношение към дизайна, Белград има своята отличителна привлекателност. Дали той е следващият Берлин? Каменно-сива, с очукани трамваи и специфичен чар, сръбската столица понякога изглежда като източноевропейския братовчед на германския Местна кухня, изобилстваща с разнообразие от колбаси, необуздани преживявания в малките часове и десетки диджей барове – сравнението изглежда още по-убедително. И въпреки че му липсват културните институции от световна класа на Берлин, Белград предлага своя чар с исторически квартали, разкази за вековни крепости и безбрежни паркове. Музеят за съвременно изкуство отвори врати след дълъг ремонт и сега белградчани просто очакват света да стигне до техния достъпен и приятелски град, който може да предложи толкова много. Шеф-готвачите тук стават все по-креативни. Доказателство за това е и дългоочакваното пристигане на инспекторите на „Мишлен“ през миналата година и появата на звезди в кулинарния небосклон. Земя със силни гастрономически традиции, с характерно регионално разнообразие и цял набор от интересни рецепти – високите оценки са напълно заслужени.Ресторантският сектор се променя непрекъснато, като обръща голямо внимание на местните специалитети, но в същото време остава отворен за международни влияния, благодарение на млади готвачи, трупали опит в някои от най-добрите гурме точки на света. Това със сигурност важи за Марко Джерич – главния готвач на Langouste – ресторанта с една звезда „Мишлен“. Разположен в сърцето на града, с големи прозорци, гледащи към река Сава, той предлага автентични сръбски рецепти със забележителни италиански и френски влияния, отзвук от предишния му опит като главен готвач в звездни ресторанти в Италия и Франция. Кухнята тук е сезонна и устойчива, ястията може да бъдат определени като истински балкански класики. Рибата идва от Адриатика, докато зеленчуците (често звездите на шоуто) се доставят от собствена биодинамична градина, разположена в околностите на града. За да бъдем точни, в Сърбия има два ресторанта, отличени с по една звезда „Мишлен“ и 22, препоръчани от ръководството, три от които имат статут Bib Gourmand (ресторант с добра храна на добра цена). Вторият награден ресторант се намира в сърцето на Войводина, на около 60 км от столицата. Fleur de Sel се ръководи от родения в Сърбия Никола Стоякович. Учил във Франция, той създава меню, обогатено с трансалпийски вкусове. Ресторантът се намира в стара винарна, заобиколена от 12 хиляди хектара лозя. Кухнята е вдъхновена от сръбските традиции, а гледките към Дунава и персонализираната креативност на готвача те карат да не съжаляваш, че си карал 60 км, за да стигнеш дотук. Ястията, сервирани в модерния и оживен ресторант Enso, се основават на солидни френски културни традиции, умело съчетани със сръбски вкусове. Тук главните готвачи се забавляват много, поднасяйки ни меню като запечено конфи от заек с чиста патешка мазнина, октопод сувид с ферментирал чесън и патладжан на скара с мед и сусам. Homa е друг известен ресторант, обслужващ пътуващите кулинари. Повлиян от вълната на минималистичната датска гастрономия, но със сръбска основа в сърцето и пулсиращи италиански нотки, той е известен и с една от най-добрите селекции от местни сортове биовина.Iva New Balkan Cuisine е вероятно мястото с най-вкусното и изгодно, препоръчано от „Мишлен“, хранене в Белград. Базирано на продукцията на малки местни ферми, менюто тук варира от щедра и успокояваща закуска до традиционна балканска улична храна. Днес ще поръчам вкусна вафла с дърпано свинско, салата с корени от цвекло и чаша домашно червено вино.В Белград настъпва нощ. Музика изпълва въздуха. По бреговете на Дунав и Сава змиевидна верига от музикални сплавове (плаващи понтони, на които са разположени клубовете) се вие в мастилената балканска нощ. Подсилени от щедри вечери във вкусни ресторанти, тълпи от нощни птици се редят, за да се насладят на цигански оркестри, електронни миксове, рокендрол или просто на турбо фолк. И ние ще сме там, за да похапнем вкусно и за да се забавляваме истински, както само тук, на Балканите, си знаем.