Порция антиоксиданти
Published on 03.07.2025

Вероятно всеки е чувал за антиоксидантите – тези полезни вещества, които присъстват в храната, напитките, козметиката и дори в хранителните добавки. Науката е категорична, че те имат ключова роля за здравето ни, но често информацията по темата звучи твърде сложно. Време е за ясен и достъпен поглед към това как антиоксидантите работят, къде да ги открием и как да ги включим в ежедневието си.ПО СЪЩЕСТВО
Антиоксидантите са малки молекули, които инхибират физическото окисление. Всъщност това е един вид естествен защитник на нашето тяло, който помага да се забави стареенето, да се избегнат много заболявания и да се изчистят клетките от вредни съединения.
Клетките сами произвеждат свободни радикали. Но техният брой може да се увеличи поради влиянието на факторите на околната среда. Например от ултравиолетова радиация, тютюнопушене или токсични вещества. 

Антиоксидантите имат редица ползи за организма: 
• понижаване нивата на холестерола
• поддържане на здравето на очите
• отстраняване на последствията от замърсяване на околната среда
• превенцията на някои видове рак
• забавяне на процесите на стареене.НАЙ-МОЩНИТЕ СРЕД ТЯХ
Естествените антиоксиданти са два вида. Ендогенните се произвеждат от организма самостоятелно, но за целта човек трябва да е напълно здрав. Екзогенните се доставят в тялото отвън с храната. Учените разграничават над 8000 вида антиоксиданти. Те могат да бъдат грубо разделени на витамини, ензими, минерали и биофлавоноиди. Най-голямо количество получаваме от плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки.

Многобройните изследвания доказват със сигурност кои са най-силните антиоксиданти.  
Витамин С подобрява работата на имунната система, укрепва сърдечния мускул и се съдържа в броколи, карфиол и брюкселско зеле, домати, портокали, лимони, ягоди.
Витамин Е подмладява, подобрява състоянието на кожата и косата, грижи се за здравето на лигавиците и зрителната острота. Откриваме го в храни като авокадо, бадеми, спанак, ядки, растителни масла. 
Селенът поддържа имунитета, подобрява метаболизма и участва в регенерацията на клетките. Намира се във водорасли, риба, говеждо месо, кафяв ориз, ядки, бобови растения. 
Ликопенът предпазва от пестициди, поддържа зрението, облекчава невропатията, предпазва от рак и подобрява мозъчната и сърдечната функция. Ликопенът се съдържа в моркови и тикви, броколи, кайсии, портокали, спанак.
Коензим Q10 е отговорен за функционирането на сърдечносъдовата система, имунитета, младостта на кожата и мозъчната дейност. Намира се в тлъсто говеждо, пилешко, фъстъци, маринована херинга, варени яйца, броколи, ягоди.
Елаговата киселина се бори с рака, има противовъзпалително и хемопоетично (подпомагащо за образуването на кръвни клетки) действие. Съдържа се в малини, къпини, ягоди, орехи. 
Катехинът е най-мощният антиоксидант, открит в чая и горските плодове.

Антиоксидантите включват също цинк, витамин А, ресвератрол, лутеин, бета-каротин, полиненаситени киселини и др. Дневната норма на консумация на зеленчуци и плодове за насищане на тялото с антиоксидантни молекули е 450 грама.



Покажи всички

Copyright PromoMall © Pulsix Design
Поверителност