Когато стане дума за патладжани, то едно то първите ястия, които ни изникват в главата - е имам баялдъ. А по това време на годината е направо задължително да го приготвим поне няколко пъти.
Защо ястието имам баялдъ се казва така
Някой май е припаднал от удоволствие
Вече сме обръщали внимание на легендите за името на това традиционно турско ястие и припадналия от удоволствие имам. И докато точният му произход е неизяснен, то се знае, че се е появило някъде около XVII век.
По съвсем логични причини имам баялдъ се среща под различни форми в арменската, гръцката, албанската, македонската, българската и дори израелската кухни.
Имам баялдъ
И понеже лятото е най-добрият момент от годината, в който да си приготвим имам баялдъ, хвърлихме един поглед над рецептата за ястието, която споделят от World Food Story.
Рецепта за имам баялдъСъставките:
Патладжани (2 бр)
Лук (1 глава)
Домати (2 броя)
Чесън (4 скилидки)
Магданоз
Мента
Захар (1 ч.л.)
Зехтин (350 мл.)
Щипка канела
За четири порции ще са ни нужни два големи патладжана или четири малки, зависи с какво разполагаме. Трябва да ги обелим през ред, така че да се получи нещо като зебра, и след това да ги разрежем на две по дължина. Може и да не го правим, но ние лично винаги така сме процедирали.
Следва да ги поръсим хубаво със сол и да ги оставим за около 15 минути, за да изкараме част от водата им. И не трябва да забравяме да ги попием хубаво с кухненска хартия след това.
След което ги слагаме да се запържат в тиган, в който сме добавили 350 милилитра зехтин. Да това ястие си изисква зехтин. По около 4-5 минути от всяка страна трябва да са достатъчни след което ги изваждаме от мазнината.
В друг тиган загряваме съвсем малко зехтин и в него сотираме зеленчуците, които ще използваме за плънката - лук, чесън и домат. Овкусяваме със сол, черен пипер, захар, канела, магданоз и мента.
Имам баялдъ
В изстиналите патладжани издълбаваме с помощта на лъжица средата им, така че да се получи нещо като лодка. И след това запълваме това пространство с плънката. Имам баялдъ е от ястията, които обичат зехтина, така че може отгоре отново да полеем с малко количество, както и с малко лимонов сок.
Каква е тайната на хрупкавия печен патладжан
Има някои тънкости, които е добре да знаем
След това поставяме в тава за печене, покриваме ги с фолио и печем за около 40 минути на 160 градуса. И тук остава изцяло наш изборът дали ще консумираме имам баялдъ топло, или както много хора предпочитат - студено.