Малко култури бранят хилядолетните си традиции така, както японската. Ритуалите са особено важни при храната и се спазват без значение дали се храниш у дома или в изискан ресторант в Киото.
Темаки суши - суши, което можем да ядем с ръце и в движение
Младият роднина на традиционното маки суши
Повечето правила за етиката целят да покажат уважение към домакина, храната и останалите на масата. Ето някои от основните - и особено любопитни - от тях.
Подреждане и седенеТрадиционното японците се хранят седнали върху рогозка, наречена татами, обикновено в поза с крака прибрани под тялото. Мъжете могат да седят с кръстосани крака, а жените - с краката сгънати от едната страна на тялото. Почетното място е срещу домакина, далеч от вратата - то се отрежда за най-важния гост.
Винаги ползваме поставката за клечки
Правила за използване на клечки за храненеНе бива да повдигаме храната над устата си - това се счита за неучтиво.
Не оставяме клечките си върху купата - ако няма специална поставка за тях, използваме опаковката им или края на подноса да ги подпрем.
Никога не ги забиваме в храната- това се възприема като агресивно и невъзпитано.
Падаща храна не се пипа с ръка
Как се ядат супи и нудлиТвърдите части на супите като рамен например се ядат с клечки, а бульонът се отпива директно от купата, подобно на чай.
Сърбането е позволено, дори насърчавано! Така показваме, че харесваме храната и същевременно охлаждаме нудлите.
Определено бихме сърбали от този рамен
Какво да избягвамеНе взимаме падаща храна с ръка - това се смята за лоши обноски.
Не наливаме прекалено много соев сос, важно е да имаме мярка и да не разхищаваме.
Подреждаме подноса, както са ни го сервирали
В края на храненетоВръщаме всичко в първоначалния вид: поставяме капачето на купата, връщаме клечките върху поднложката им - това е знак на уважение.
Обикновено човекът, който е отправил поканата, плаща за . Бакшиши почти не се дават, като 10% е напълно достатъчно, ако все пак го направим, съветват Nomiya Restaurant.