Не са чак толкова нещата, за които се сещаме, когато стане много горещо на вън. Бира и летни коктейли са едни от първите.
Сувлаки - как да си приготвим традиционното гръцко ястие
И каква е историята, която се крие зад него
Но когато стане дума за нещо по-силно, то в летните месеци в главите ни веднага изниква узо. Традиционната алкохолна гръцка напитка някак върви ръка за ръка с горещите летни дни.
Но не сме се замисляли за някои интересни подробности около напитката. Като например какви са теориите за произхода на името ѝ.
Откъде идва името на узотоНай-разпространената версия е свързана с италианска търговска компания, която е търгувала с висококачествено ципуро (неотлежала гръцка ракия), ароматизирано с анасон.
Кутиите били надписани като "uso Massalia", което означавало крайната дестинация Марсилия и че именно там трябвало да се употребява. Този надпис с време се превърнал с синоним на висококачествено ципуро с анасон. Не след дълго било съкратено. С течение на времето узото било стандартизирано като друга, отделна напитка, пише DiscoverGreece.com.
По-малко вероятна версия за името на узото е, че идва от изопачена форма на древногръцкия глагол ozo (мириша). От Food & Wine допълват, че с времето връзката между ципурото и узото избледнява. През 1856 г. отваря врати и първата дестилерия за узо от Николаос Кацарос в град Тирнавос.
През 2006 г., 150 години по-късно, Гърция се сдобива с ексклузивното право да произвежда узо и да използва името.
Как гърците пият узоПовечето от тях го пият точно като нас - с няколко кубчета лед. Но някои експерти твърдят, че ледът може да промени състава на узото, освен ако не е от дестилирана вода. Затова препоръчват използването на студена вода.
Преди да добавяме към него каквото и да било, първо трябва да го отпием чисто, за да оценим качествата му. Ако сме решили да добавяме и лед, и вода, но искаме да избегнем появата на кристали - има начин.
Първо трябва да налеем водата, а след това леда. И не бива да забравяме, че узото трябва да се пие бавно. Нямаме бърза работа с узо на масата.
Защо узото става мъгливоЕтеричните масла от анасон и копър, които създават класическия аромат и вкус са налични във висококачествено, чисто узо. Но с добавянето на вода или лед съвсем естествено алкохолното съдържание спада.
Така етеричните масла излизат от разтвора, появявайки се отново като бяла утайка. Освен че се променя цветът, ароматът на узото също се увеличава.
С каква храна да комбинираме узотоМного хора пият узо, без да хапват нещо конкретно, но със сигурност е по-добре, когато имаме нещо за мезе. От DiscoverGreece.com съветват да залагаме на агресивни и противопоставящи се вкусове. Като кисело със солено, сладко с горчиво.
Всякакви морски дарове са идеално допълнение към узото. Като например миди, осолени или приготвени на скара сардини, маринована или пържена аншоа или октопод на скара.
Имам баялдъ - как да си приготвим вкусното лятно ястие с патладжани
Сега му е времето
Пържени тиквички или патладжани с дзадзики също са добра компания на узото. Както и киселите краставички или просто нарязани домати и краставици, овкусени със сол и зехтин.
Не бива да забравяме, че винаги трябва да консумиране узо и други алкохолни напитки с мярка.