Проверяват качеството на агнешкото месо по магазините преди Великден
Published on 08.04.2021


Засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни започна Българска агенция по безопасност на храните. През следващия месец инспекторите в цялата страна ще следят за качеството на продуктите, които традиционно присъстват на трапезата за Великден като агнешко месо, яйца, козунаци. Наш екип се включи в проверка в месарски магазин в Благоевград.

След легитимация на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните, проверката започва. Докторите следят за произхода на месото, температурата на съхранение и дали то е в срок на годност. Проверяват се и
документите на магазина.

"Виждате от къде е произходът, наша фирма работи само с българско месо - Търговище, Петрич, от региона, всичко минава през кланица, има печат", обясни Александър Ханджийски, търговец.

"С приятен розов цвят, леки мехурчета, това е съвсем специфично за агнешкото месо… Има необходимата индикационна маркировка, съхранява се правилно", посочи Доктор Антоанета Кирова, главен инспектор „Контрол на храните" в ОДБХ Благоевград.

В търговската мрежа в Благоевград основно се предлага българско
агнешко месо. То е на цени между 14 и 16 лева за килограм. Месото, родно
производство е маркирано със син печат, а вносното с червен.

През следващия месец инспекторите от агенцията по храните ще
проверяват и произхода и правилното съхранение на яйцата и козунаците,
които също са част от трапезата на българина за Великден.

"Козунаците ние си ги проверяваме в предприятията в които се произвеждат, но това, което може потребителя да следи е срока, който е обозначил самия производител. Яйцата имат една маркировка, всички сме я виждали. Да следят да закупуват яйца, които са маркирани, така ние знаем от къде са и там колегите са извършвали контрол", сподели Доктор Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните" в ОДБХ Благоевград.

До момента няма установени нарушения при проверките в хранителните и месарски магазини. Ако такива бъдат открити глобите са в размер от 1000 до 4000 лева, а при повторно нарушение санкцията е 6 000 лева.

Репортаж: Станислава Христова и Димитър Балджиев.Покажи всички
В момента няма актуални промоции! Опитайте отново утре!

Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни