Шеф-готвач по домовете - нова мода в блокирания Париж
Published on 20.04.2021


Парижани, които жадуват за вечеря в изискано заведение, след като пандемията от COVID-19 затвори ресторантите, намират алтернатива – частни главни готвачи, които сервират ястия в домовете на клиентите, пише Ройтерс.

Фатиха Ел-Кадауи е обучен шеф-готвач и приема резервации от частни лица, като им носи съставките в дома и използва техните уреди, за да приготви и сервира ястия с ресторантско качество.

Тя имала много работа преди пандемията, но сега казва, че трябва да отказва до 30 резервации на месец.

„Има много, много голямо търсене. Това търсене съществува, защото хората бяха свикнали да ходят на ресторант веднъж, два пъти или три пъти в седмицата, дори повече“, споделя Ел-Кадауи.

Миналия петък тя била наета от 35-годишната Валери Лакроа, за да приготви обяд за нея и майка й.

Работейки в кухнята на Лакроа, шеф-готвачът приготвила гъши пастет като ордьовър, последван от севиче с ципура и ястие от скариди и миди.

„Искаме да излезем, да се видим с приятелите и семейството си и да прекараме известно време с тях, но не можем. Това пресъздава споделения момент у дома“, споделя Лакроа.

Ресторантьори и главни готвачи в цял свят измислят креативни начини да продължат да работят по време на пандемията, която опустошава индустрията им. Някои приготвят висококачествени ястия за доставка, а други предлагат уроци по готварство в социалните мрежи.

Французите прекарват повече време от хората в други развити страни в хранене и пиене, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Затова затварянето на ресторантите е особено тежък удар за тях.

Някои клиенти пренебрегват ограниченията заради COVID-19. Полицията хвана над 110 души, които вечеряха нелегално в ресторант в Париж по-рано този месец.

Френска телевизия показа заснети със скрита камера частни вечеринки по време на блокадата в скъпи ресторанти. Полицията прави проверка по случая.

Ел-Кадауи казва, че работи по правилата, като не обслужва събирания на повече от шестима души и не работи след полицейския час в 19 часа.

Но услугите й не са във възможностите на всички парижани – обяд за двама излиза 170 евро на човек.Покажи всички
В момента няма актуални промоции! Опитайте отново утре!

Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни