Кестените са традиция и аромат на есен. Те са богати на фибри, витамини B и C, магнезий и имат нежна, леко сладка текстура. Могат да заменят картофите или брашното в много рецепти и да добавят естествена кремообразност. Освен това се съчетават чудесно както в солени, така и в сладки рецепти, така че лесно можем да ги впишем в ежедневното меню.За закуска и бавно утроНай-простият, но и най-уютен начин да се насладим на кестени е да ги изпечем и сервираме топли, с тънко резенче масло и капка мед. Те добавят аромат и текстура и към овесена каша, особено ако я комбинираме с канела, ванилия и резенчета ябълка или смокини. Ако обичаме домашни палачинки, можем да заменим част от брашното с кестеново — така получаваме лек орехов вкус и естествена сладост.В салати – за текстура и характерКестените са чудесен контрапункт на свежи листни зеленчуци и сирена с изразен вкус. Те се комбинират прекрасно с рукола и синьо сирене, със спанак и нар или с печена тиква и козе сирене. В основни ястия – за комфорт и дълбочинаЕдин от най-красивите начини да използваме кестени в кухнята е като ги добавим към ризото с гъби – те придават кремообразност и фин вкус. От тях става и чудесна крем супа с праз, мащерка и маслени крутони. Сотирани в сметанов сос са идеална основа за паста, особено с талиатели или фетучини. Като гарнитура, кестените са почти задължителни партньори на печено месо, заедно с карамелизиран лук или кореноплодни.За десерт Кестените са истинска звезда и в сладкарството. Кестеновото пюре се съчетава чудесно с тъмен шоколад, като основа за мус, крем или тарт. От него могат да се направят и домашни кестенови трюфели — елегантни, наситени и впечатляващи. А ако искаме нещо наистина емблематично — тортата „Мон Блан“ е вечната класика.Как да изберем и съхраняваме кестениИзбирайте тежки кестени, без пукнатини и сухи петна. Съхранявайте ги в хладилник, в хартиен плик — така ще се запазят свежи до седмица. Преди готвене, направете малък разрез и ги изпечете или сварете — така обелването е лесно.