След празничната вечеря: Запазете тази специална кост от шар...
Published on 06.12.2025


Българите почитат Свети Николай Чудотворец като пазител на моретата, езерата и реките. Той закриля рибарите, моряците, семейството и рода. А за банкерите – това е и професионален празник, защото Свети Николай е смятан за покровител на богатството и справедливостта.

Никулденската трапеза е немислима без риба – най-често шаран. Според народното поверие именно той е „слуга“ на светеца.

Когато лодката на Св. Николай пробила в бурно море, той уловил шаран и запушил дупката, спасявайки всички. Затова шаранът е почитан като свято животно на този ден.
Рибник и празнични ястия по стар български обичай
На Никулден във всеки дом се приготвя рибник – пълнен шаран, изпечен в тесто. Към него се добавят и обредни хлябове, както и варена царевица, жито, постни сарми, боб, чушки.

Традицията повелява рибникът и хлябът да бъдат прекадени, да се раздадат на съседи и близки, и чак тогава семейството да седне на трапезата. Празникът е по време на Коледните пости – затова и менюто е постно.

Поверия и ритуали за здраве и благополучие:
Жените внимават люспи да не падат на земята – вярва се, че носи болест и лош късмет. Костите от шарана не се изхвърлят – изгарят се, заравят се или се пускат в река, за да се пази плодородието. Най-ценна е костта от главата във форма на кръст – наричана „кръхче“. Тази вълшебна кост се пришива на детски шапки, пази от уроки и зли очи, носи закрила през цялата година.
Този ден събира поколенията около трапезата, припомня ни за силата на българските традиции и вярата в чудотворната закрила на Св. Николай. Във всеки български дом на Никулден има: благодарност, надежда, вяра в доброто. И точно това прави Никулден един от най-обичаните празници в нашия календар.



Покажи всички

Copyright PromoMall © Pulsix Design
Поверителност