За да не ви мамят при онлайн пазаруване - ето какво да давате вместо банкова сметка
Published on 28.07.2021

Когато се разплащате онлайн, не предоставяйте банковата си сметка, а т.нар. IBAN. За това предупреди експертът по сигурност Любомир Тулев. По думите му пред БНТ IBAN-ът не може да даде достатъчно информация на злонамерен човек да пробие банковата ви сметка и да я източи.

Тулев е категоричен, че трябва много да внимаваме със съответната платформа, с която контактуваме онлайн – да проверим внимателно интернет адреса и какъв е домейнът! Причината – да не се натъкнем на огледален сайт, защото измамите с такива сайтове стават много популярни. Например, ясно е, че домейнът на Amazon е „.com”.

Всички онлайн покупки ще се облагат с ДДС Всички онлайн покупки ще се облагат с ДДС
От 1 юли влизaт в cилa нoви ДДC пpaвилa в Eвpoпeйcĸия cъюз, които улecнявaт изпълнението на cъщecтвувaщитe зaдължeния, свързани c ДДC и...

Когато пазаруваме онлайн, следва да проверяваме, а не да се доверяваме сляпо, предупреди Тулев.

Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN) е номер на сметка на банков клиент, съставен в съответствие с международен стандарт ISO 13616. Всички страни–членки на Европейския съюз използват IBAN стандарта. Всяка страна, въвела IBAN стандарта, определя специфична форма и дължина на банковите сметки.

Въвеждането и използването на IBAN в България се урежда с Наредба №13 на Българската народна банка. Той представлява последователност от 22 знака – букви и цифри. IBAN номер се генерира за всяка банкова сметка на клиент само от банката, която го обслужва.

Още от ПОЛЕЗНО:
Покажи всички
В момента няма актуални промоции! Опитайте отново утре!

Copyright © 2015 PromoMall. Pulsix Design Всички права запазени.
Защита на данни