Турция направи ново шоково намаление на лихвите въпреки ускоряващата се инфлация
Published on 22.09.2022


Турската лира продължи спада на стойността си след обявяването на хода и удари ново дъно спрямо долара. Тя се търгуваше с 0,3% по-слабо спрямо щатската валута към 14:04 ч.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че няма да има промяна след неочакваното намаление със 100 базисни пункта през август, което сложи край на 7-месечна пауза. Малцина, включително Morgan Stanley, UniCredit и Citigroup, очакваха понижение.

Турската лира поевтиня рекордно спрямо долара. Турската лира поевтиня рекордно спрямо долара.

„От началото на юли водещите индикатори сочат забавяне на растежа поради отслабването на вътрешното търсене“, заяви Турската централна банка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговия съюзник Кавчиоглу се придържат към необичайна схема, която се противопоставя на повишаването на лихвените проценти като инструмент за ограничаване на инфлацията. Подходът насърчи икономическия растеж за сметка на ценовата стабилност и направи турските активи по-уязвими към разпродажби. В резултат на това годишната инфлация надхвърли 80%, а лирата е сред най-зле представящите се в развиващите се пазари.

В публикация в блог миналата седмица Кавчиоглу повтори, че макропруденциалните мерки и политики, насочени към разширяване използването на лирата, ще бъдат приложени за постигане на ценова стабилност. Той е четвъртият управител на централната банка от 2019 г., след като Ердоган уволни тримата му предшественици.Турция отчете най-високата инфлация от 24 години и не войната е виновна за това

Централната банка, която твърди, че се придържа към целта си за 5% инфлация, намали лихвите многократно под ръководството на Кавчиоглу в края на миналата година, когато годишният ръст на цените вече беше двуцифрен.

„Ще последват намаления на лихвените проценти до края на годината“, коментира Тюгберк Ситилчи, ръководител проучвания в InvestAZ Menkul Degeler, който прогнозира спад със 100 базисни пункта.Покажи всички

Copyright PromoMall © Pulsix Design
Поверителност